asterismos
I won't hand you over to anyone anymore;
the amount of unforgivable love
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pertama sekali aku nak kata 'selamat datang ke dunia blogger!' Di blogger, anda akan berkata

"Blogger ni tak best ah. Bosan. Just nak update benda merepek je."

"Alaa aku tak ramai followers pulak. Menyesal buat account blog."

Ye mula-mula korang akan kata bosan gila nak mampos blog ni. Tapi lama-kelamaan minat anda pada IT akan meningkat. Percayalah.

Pertama sekali, design la blog tu lawa-lawa. Mula-mula guna denim template kan. Ataupun guna simple template. Mostly bila newbie diorang akan guna simple template. Aku dulu pun guna simple template.

Tapi bila 5, 6 atau 7 bulan kemudian, ataupun paling lama setahun kemudian mulalah korang menjejaki dunia code gila sawan. Hahahaha maksud aku dunia blogskins. Dah tak main lagi dah guna simple template. Semua guna classic template.

Sekarang ni pun aku guna simple template. Kenapa ramai suka guna simple template?

  1. Navigation tak perlu loading.
  2. Blog akan ringan, dan tidak membebankan pembaca.
  3. Hiasilah dengan benda-benda yang comel.
  4. Dan korang tak akan letak lagi widget jam, floating 'welcome to my blog' dan sebagainya.

Let me explain for the first. Navigation tak perlu loading. Navigation itu apa? Kalau korang perasan la, kalau blog orang tu ada tab, and tab diorang tulis ; 'About', 'Links', 'Tutorials', 'Freebies' dan sebagainya. Kadang-kadang ada yang tak letak.

Bila korang tekan button tu, dah tak perlu loading dah. Especially kalau internet korang lembap gila, tak perlu loading dan tak sampai 2 saat dah terus ke page lain. Hebat kan? *u*

Kedua, blog akan ringan. Exactly! Perasan tak simple template dengan classic template punya code lain? Itu kalau korang selalu guna tutorial blog orang memang akan perasan punya la. Simple template punya code agak berat sikit la, and dia guna capital letters banyak -_-

Itu aku punya anggap la. Tapi setiap anggapan orang lain kan. Actually tak semestinya kalau guna simple template blog korang akan berat. Kalau nak guna simple template and tak nak berat blog, buang segala semak-samun kat situ. Apakah semak-samunnya?

  • Snow/Flower sprinkles
  • Widget segala widget (welcome to my blog float, jam, gambar pixels dll)

Aku tak berapa suka sangat kalau singgah blog orang, widget dia terlalu banyak. Memberatkan page aku je lol.

Ketiga, benda-benda comel. Haaa dalam kes aku ni, aku suka sangat singgah blog orang yang ada berlambak doodle *u* Doodle sungguh comel. Doodle tu apa?

Doodle tu korang lukis and then edit sikit-sikit kat dalam satu software ni. Mostly doodler guna Photoshop dan Paint Tool Sai. Sekarang ni, ramai blog yang ada berlambak doodle, diorang guna doodle diorang sebagai jualan, banner, navigation dan sidebar title.

Comel sangat-sangat! :D Dan jika korang ada bakat melukis, macam lukis anime, chibi atau apa-apa, korang boleh transfer ke komputer and then edit guna Paint Tool Sai supaya nampak lebih comel.

Yang keempat tu, ada berkaitan dengan yang kedua. So aku tak perlulah ulang balik benda yang sama.

Dan akhir sekali, blogger dah letak CBOX. Maju beb. Masa zaman 2010 atau 2011 diorang guna shoutmix, sekarang dah tak lagi sebab shoutmix kena bayar. Dulu free je -_-

Post ni khas untuk kawan aku. Nanti kalau aku ada masa, aku akan kasi tips untuk ramai orang menjejaki blog anda. Sekian harap maklum.

P/S: Wahai sahabat, aku dah buat post ni khas untuk kau. Link blog tak perlu letak eh. LOL kurang asam.
@